25 April - Golv och målning

Dagen började återigen med ett besök på Byggmax där vi den här gången handlade klickgolv, verktyg för att lägga golvet samt mer färg. Allt för summan av 1458:-

Andreas började med att få en lektion i hur man lägger klickgolv och jag började med att lägga ut golvpapp för målning av väggarna i vardagsrummet. Sen var det bara att sätta igång och arbeta. Arbetet tog hela dagen men fint blev det och då hade vi två och en halv timma paus för påskmiddag! Så idag har vi "bara" lagt golv och målat ett helt rum.

 

Rummet vi har gjort iordning är det som varit sovrum tidigare. Någon gång på 70-talet så tilläggsisolerades det rummet och då limmade de fast en plastmatta. Då togs det gamla golvet bort och man la golvspån och sedan limmade fast en plastmatta, den var idag trasig och missfärgad. Vi kommer också att använda det som ett sovrum framöver.

Och det färdiga resultatet! Fast vardagsrummet ska målas en gång till dock.Total summa hittills: 2393:-

24 April - Målning och skurning

Idag började vi dagen med att åka till Byggmax och handla färg och målartillbehör, eftersom vi inte är gjorda av pengar och egentligen inte hade planerat för att plötsligt renovera en stuga så kommer vi att försöka hålla ner alla kostnader så mycket som möjligt utan att för den sakens skull tumma alltför mycket på säkerhet och kvalitet.

Vi köpte 10 liter vit väggfärg för 279:- samt penslar och rollers för ca 60:-

Väl framme vid stugan började vi direkt med att måla sovrummet.


Under torktiden ägnade vi oss åt att göra rent vardagsrummet där spindlarna hade härjat fritt. Tjocka strängar av spindelväv och diverse lik av insekter hängde på väggarna och i fönstrena. Det gick åt mycket varmt vatten och såpa för att få rent alla väggar, lister och dörrkarmar. Sedan riktade vi uppmärksamheten åt golvet, varmt vatten och grön såpa användes för att knäskura rent golvet.Under tiden som vi ägnar oss åt sovrummet och vardagsrummet har köket blivit en samlingsplats för alla möbler som vi vill spara för att ha kvar i huset. Därför har det också blivit så att vi inte kan göra rent köket förrän vi kan flytta bort alla möbler därifrån. Såhär ser köket ut just nu. I köket finns det också tre döda näbbmöss som vi snarast borde förflytta ut till skogen.Medans vi väntade på att vardagsrumsgolvet skulle torka och att färgen på väggarna i sovrummet skulle torka tillräckligt för ett andra lager så började vi att rensa lite i syrenskogen som snart är påväg att växa över huset.Tråkigt nog finns det missfärgningar på vardagsrumsgolvet, röda fläckar som vi inte vet vart de kommer ifrån. Sen finns det även en rektangelformad färgskiftning mitt i rummet, möjligtvis efter en lång matta för länge sen. Detta gör att vi nog ska olja golvet för att få det lite finare.Och dagen avslutades med att måla ett andra lager vit färg på väggarna i sovrummet.

Total kostnad hittills: 935:-

23 April - Vi börjar rensa

Eftersom huset bara har stått så är det inte särskilt rent inomhus, både insekter, möss och råttor har använt stugan som sitt hus och så gott som alla möbler i huset måste kaseras.

Vi började med att bära ut alla möbler som skulle kastas/eldas.


Sen slet vi även ut alla hemska plastmattor som låg över de fina trägolven. I vardagsrummet hittade vi en massa tidningar under plastmattan från 50-talet men i hallen hittade vi en mindre trevlig överraskning. Fuktskador.Vi bröt bort de fuktskadade brädorna för att se vart fukten kom ifrån och till vår förvåning var det ett litet instängt "skafferi" som var orsaken till fukten.Innan vi kan täcka över hålet som nu står öppet för att vädras ur så måste vi ordna med ordentlig ventilation från "skafferiet" ut genom grunden.

Vi började sedan med att undersöka om plastmattan i sovrummet gick att ta bort men den var limmad hela vägen så den får sitta. Vi beslutade att istället lägga klickgolv över mattan. Sedan gjorde vi även rent väggar och lister inför morgondagens målning. Eftersom stugan bara ska användas som sommarstuga bestämde vi oss för att "fuska" och inte riva bort den tråkiga tapeten, vi ska måla rakt på istället för att underlätta för oss själva. Det finns tillräckligt med jobb på tomten ändå så det räcker och blir över.22 April - Planeringsdagen

För att göra en lång historia kort, en stor familjegård är delad i två tomter, delat på 9000kvm och 11000kvm. Den ena tomten tas om hand av min (Johannas) mamma och hennes sambo och den andra tomten kommer att förvaltas av mig (Johanna) och min sambo Andreas och det är det som den här bloggen ska handla om.

Tomten är vildvuxen och förfallen med ett par små fallfärdiga uthus men vi fokuserar först och främst på själva stugan. Min mammas farmor och farfar använde stugan som boningshus och när de gick bort användes den som sommarstuga ett par år men sedan har gården stått och förfallit i ca 20 år utan tillsyn.
Denna bild togs vintern 2010.

Idag var vi och handlade rengöringssaker på ÖB för 268:- Sen var vi på Jula och handlade golvpapp, målartvätt och snickarbyxor för 328:- Hos Andreas syster fick vi hämta en dammsugare från hennes vind och där hittade vi även en tv och taklampa till köket som hon ville bli av med.

Vi som är "huvudpersoner" i denna renovering är alltså Johanna och Andreas.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0